İlimizde patates üretimini ve kalitesini artırmak amacı ile İl Müdürlüğümüzce İl Özel İdaresi desteği ile çiftçilerimize Sertifikalı Patates Tohumluğu Kullanımı Teşvik Projesi uygulamaya konmuştur. Proje kapsamında 2017 yılında Merkez , Yapraklı, Çerkeş,, Kurşunlu, Bayramören, Ilgaz, Kızılırmak ve Korgun ilçelerinde toplam 35.000 kg Agria cinsi sertifikalı patates tohumluğu dağıtımı yapılmıştır. Çankırı da sağlıklı ve kaliteli patates yetiştirmek amacı ile başlatılan bu proje ile alakalı İl Müdürü Osman ÇAKIR, yaptığı açıklamada;
"Patates bitkisinin verimini belirleyen ana etkenlerden birisi kullanılan tohumluğun kalitesidir. Bu çerçevede İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz tarafından 35.000 kg sertifikalı patates tohumluğu temin edilerek 2017 yılı üretim sezonu öncesinde Çankırı merkez ve yedi ilçeye bağlı köylerdeki çiftçilerimize dağıtılmıştır. Bilindiği üzere ülkemizde ve dünyada insanoğlunun besin ihtiyacının karşılanmasında buğdaydan sonra en fazla üretimi yapılan patates gelmektedir.
Ekimi yapılacak olan, hastalık ve zararlılardan ari, üstün vasıflı, yüksek verimli, ruhsatlı ve sertifikalı tohumluk ile öncelikle verim artışı sağlanacaktır. Kaliteli yemeklik yumru yanında, çiftçilerimizin önümüzdeki 2-3 yıllık süreçte kullanacakları iyi vasıflı, genetik açılmaya maruz kalmamış tohumluk ihtiyaçlarını da kendi üretimlerinden karşılamaları mümkün olacaktır. Bu çalışma neticesinde ilimizde yemeklik patates üretiminin önemli ölçüde artırılması hedeflenmektedir. Ülke tarımını 2023 hedeflerine ulaştırabilmemizde en büyük destekçimiz olan Çiftçilerimize bereketli ve bol kazançlı bir üretim sezonu diliyoruz. " dedi.
Çiftçilerimiz ise dar alanda daha çok kazanç elde etmek ve sertifikalı tohum kullanarak verim artışı sağlamak için bize destek olan İl Özel İdaresine ve Gıda tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne teşekkür ettiklerini belirterek son yıllarda patates ekiliş alanlarında da artış olduğunu ve tüketicilerinde ürettiğimiz patatesten memnun olduklarını pazarlamada herhangi bir sorunlarının da olmadığını ifade ettiler.