Bakanlığımızın "Güvenilir gıda ve kaliteli ürünlere erişebilirliği gerçekleştirmek" misyonu ve "Tarladan Sofraya Gıda Güvenilirliği" politikamız doğrultusunda İlimiz genelinde gerçekleştirilen resmi kontrollerin yanı sıra et ve et ürünlerinin satışını yapan işletmelerimize yönelik 11.05.2017 tarihinde İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda bilgilendirme toplantısı gerçekleştirilmiştir.
Türk gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliğinde 24.01.2016 ve 18.07.2016 tarihlerinde gerçekleşen değişiklikler ile kasaplık faaliyetinde bulunan perakende işletmelerde denetimde dikkat edilecek hususlar;
- Satışa hazır halde çekilmiş kıyma bulundurulamayacak ancak tüketici talebi anında hazırlanabilir.
- Kesim raporu ve Mühürlü olmayan etler satışa arz edilemez.
- Soslanmış Tavuk gibi hazırlanmış kanatlı eti ve hazırlanmış kırmızı et karışımları yanlızca tüketici talebi üzerine talep anında hazırlanabilmektedir.
- Çiğ kanatlı etleri hazır ambalajlı olarak piyasaya arz edilir ve perakendeci tarafından ambalaj bütünlüğü bozulmadan son tüketiciye sunulur.
Belirtilen hükümlere uygunluk resmi kontroller ve numune programları ile sağlanmakta olup mevzuata uygun olmayan işletmeler ve ürünler ile ilgili 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu gereğince işlem uygulanmaktadır.
Müdürlüğümüz kontrol görevlilerince yaklaşan Ramazan ayı münasebeti dolayısı ile tüketicilerin güvenli gıdaya ulaşması hedefi ile rutin kontrollere ek olarak mesai saati dışı saatlerde kontroller planlanmaktadır.
Kasap ve AVM'lerde et ve et ürünleri satışı yapan işletmelerin satışını yaptığı etlerin ruhsatlı mezbahalarda kesilmiş ve mühürlü olması, uygun koşullarda soğuk zincir kırılmadan sevkiyat ve satışının yapılması gerekmektedir. Aksi halde hem yasal hem de imha işlemleri gerçekleştirileceğinden dolayı tüm işletmelerin kurallara uygun faaliyet göstermeleri hem Halk Sağlığı hem de Güvenilir Gıdaya erişimin sağlanması açsından büyük önem arz etmektedir.