Ülkemizde ilk defa İlimizde Organik Kavun Yetiştiriciliği Merkez İlçeye bağlı Hasakça Köyünde 205 dekarlık alanda 15 çiftçi ailesi ile 04.09.2014 tarihinde gerçekleştirildi. Organik kavun sertifika teslimi töreni ve Organik kavun hasat günü Sayın Valimiz Vahdettin ÖZCAN, Bakanlığımız Müşaviri Metin KARAOĞLAOĞLU, İl Özel İdare Genel Sekreteri Hasan YILDIZ. Kastamonu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman YAMAN, Çankırı İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman ÇAKIR, Ziraat Odası Başkanı Nejat GAMZELİ, Üretici birlik başkanları, diğer daire amirleri ve Organik tarım kontrol ve sertifikasyon kuruluşu yetkilileri, Organik Tarım Yapan Hasakça Köyü üreticileri ve konuya ilgi duyan diğer çiftçilerin katılımı ile gerçekleşti.
İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürü Osman ÇAKIR Yaptığı konuşmada; Organik Tarım; doğal dengeyi korumaya yönelik, insana ve çevreye dost, kimyasal girdilerin kullanılmadığı üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı bir tarımsal üretim şeklidir. Sağlıklı yaşamak, geleceği yok etmemek ve her şeyden önemlisi gelecek nesillere yeşili ve maviyi bir renk olarak sunabilmek için organik tarım gereklidir. Ülkemizde organik tarım 2005 yılında, iyi tarım uygulamaları ise 2008 yılında ilk kez destekleme kapsamında alınmıştır.
Organik tarım dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyük öneme sahip olan bir konudur. Özellikle gelişmiş ülkeler insan sağlığına vermiş oldukları önemin bir sonucu olarak beslenme konusunda da organik tarım ürünlerine yönelmişlerdir. Ülkemizde de organik tarımın insan sağlığı üzerindeki müspet sonuçları neticesinde organik tarım konusuna dikkat çekilmiştir.
İlimizde üretilen tarımsal ürünler içerisinde kavunun ekiliş ve tarım ekonomisi açısından ön plana çıktığını görmekteyiz. Fakat bu ürünlerin pazarlanmasında, marka oluşturulmasında veya ilimiz isminin ön plana çıkarılmasında istenilen seviyede değiliz. Bu kapsamda özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarıyla el birliği içerisinde çalışarak, Çankırı kavununun hak ettiği yere gelmesini sağlamalıyız. Çiftçilerimizin ürettiği tarımsal ürünlerin katma değerlerinin ve pazar gücünün artırılması açısından her türlü desteği vermek adına bu projeyi yürütmekteyiz.
Uygulamakta olduğumuz proje ile hedefimiz; gelir seviyesi düşük olan çiftçi ailelerinin gelir seviyesini yükseltmek, köydeki genç nüfusa iş alanı sağlamak ve köyden göçü önlemektir. Ülkemizde düşük seviyelerde olan organik kavun üretimini arttırmak ve katma değer sağlamaktır.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak Çankırı Organik Kavun Yetiştiriciliği Projesinin Bakanlığımızca onaylanmasının akabinde 2012 yılında uygulamaya konulması ile başlatmış olduğumuz Organik Kavun Projesi neticesinde bugün burada ilk olarak organik kavun meyvesini hep birlikte yiyeceğiz. Bu proje ile Hasakça Köyü ve Köyümüzden çiftçilik yapan 15 işletmede 205 dekar alanda projemiz uygulanmaya başlanmıştır. Proje finansmanının tamamı Bakanlığımız tarafından karşılanmıştır. 2012 yılında başladığımız projede 2013 yılında proje alanında yeşil gübreleme amacıyla organik macar fiği ekimi yapılmıştır.
Bu yıl toprak analizi yapılan ve uygun kavun çeşidi belirlenen tarlalarda toprak işleme, ekim, gübreleme, bakım işleri yapılmış ve kavunlar hasat edilecek duruma gelmiştir. Hasat edilen kavunlar "Organik Kavun" olarak piyasaya arz edilecektir.
Organik Kavun Yetiştiriciliği projesinde başlangıcından bugüne kadar toplam 188.000 TL harcama yapılmıştır. Bu proje Çankırı'da organik üretimin ilk adımı olmuş ardından 2013 yılında merkez Alaçat Köyünde 58 işletmede 80 dekar alanda organik bağcılık projesi uygulanmış, önümüzdeki yıl organik üzümlerimizi piyasaya arz edeceğiz. Yine organik tarım eğitimi projesi Bakanlığımızca uygun görülmüş 2013 yılında 200 adet işletme sahibine organik tarım eğitimi çalışmalarımız başlamıştır. Bu proje ile eğitim toplantıları, çiftçi ziyaretleri gerçekleştirilmektedir.
2014 yılında Bakanlığımıza Bayramören İlçemizde organik hayvancılık projesi, Ilgaz ilçemizde organik arıcılık projesi, Eldivan İlçemizde organik kiraz yetiştiriciliği projesi ve merkez ilçemizde organik çilek yetiştiriciliği projesi olmak üzere 4 adet proje sunulmuştur.
İl Müdürü ÇAKIR Yaptığı açıklamanın sonunda; "Hasakça köyü organik kavun yetiştiriciliği projesinin İlimiz ve Ülkemiz tarımına hayırlar getirmesini, bol ve bereketli bir üretim sezonu olması temennisiyle Tarım camiasına her zaman destek olan Sayın Valimiz Vahdettin ÖZCAN Bey'e, organik tarım kontrol ve sertifikasyon kuruluşuna, Hasakça Köyü çiftçilerimize, mesai arkadaşlarıma, emeği geçenlere ve tüm katılımcılara teşekkür eder, saygılar sunarım." dedi.
İkramın ardından Organik Kavun Yetiştirilen alanlarda gezildi. Hasat başlatıldı.
Organik kavun pazarlama konusunda Ankara'da faaliyet gösteren iki firma yetkilisi de törenimize iştirak etmişlerdir. Tarla günümüz pazarlama konusunda organik üretim yapan üreticilerin ürünlerini pazarladıkları ve seslerini duyurdukları bir gün olmuştur.