Çankırı İl Gıda ,Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü kontrol görevlileri tarafından 2014-2015 Eğitim ve Öğretim yılının başlaması nedeniyle il merkezi ve ilçelerdeki okul kantinleri ile yemekhanelerde denetimler yapılıyor.
Yeni eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla öğrenciler ders başı yaparken, eğitim ve öğretim yılının ilk haftasının sonunda Çankırı İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kontrol Görevlileri okul kantinlerine yönelik sıkı denetimler gerçekleştirdi.
Denetimlerle ilgili bilgiler veren Çankırı İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Çakır "İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzde çalışan Kontrol Görevlileri tarafından 2014-2015 eğitim ve öğretim yılının ilk haftası içerisinde Milli Eğitim Müdürlüğüne Bağlı kurum ve kuruluşlarda il genelinde faaliyet gösteren 46 adet okul kantininden 41 adedi; 54 adet yemekhaneden de 27 adedi asgari teknik ve hijyenik şartlar ile satışa sunulan gıdaların güvenilirlik ve gıda mevzuatına uygunluğu açısından denetlendi. 2014 yılının başından bugüne kadar denetlenen 115 kantin ve 167 yemekhaneye ait denetim sonuçları Bakanlık veri tabanı olan Gıda Güvenliği Bilgi Sistemine girildi. Okul kantinleri ve yemekhaneleri 2014-2015 öğretim yılı boyunca ve her yarıyıl eğitim döneminde en az bir kez olmak üzere yılda en az iki kez denetime tabi tutulacaktır." dedi.
Yarınlarımızı emanet edeceğimiz Öğrencilerin sağlığının her şeyden önemli olduğunu vurgulayan Çakır; "Yapılacak etkin denetimlerle İl nüfusunun yaklaşık %15'ni oluşturan öğrencilerin sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşmasının sağlanabileceğini ifade ederken Kayıt belgesi olmayan, hijyen eğitim belgesiz personel çalıştıran, gıda hijyenine, temizliğe ve titizliğe önem vermeyen kantinlerin ilgili kanun kapsamında idari cezaya maruz kalacağını" belirtti.
Çakır, öğrencileri ve velileri uyararak "Okul idarelerince sürekli ve daha kontrollü olan okul kantinlerinin gıda tüketiminde tercih edilmesinin gıda güvenilirliği açısından önemli olduğunu ve Okul çevresindeki gıda satış ve toplu tüketim yerlerinde satış ve tüketime sunulan gıdalar açısından daha dikkatli olunmasını, Muhafaza edilen orijinal ambalajlı gıdaları belge karşılığı alıp tüketmelerini ve gıda ile ilgili her türlü şikâyetlerini Bakanlığımızın ALO GIDA 174 hattına bildirmelerini " istedi.
5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanununa bağlı olarak çıkarılan Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Yönetmeliği" kapsamında yapılan denetimlerde;
- Okul kantin ve yemekhanelerinin kayıt belgelerinin olup olmadığı,
- Temizlik ve hijyen şartlarına uygunluğu,
- Tüm gıda ürünlerinde son tüketim tarihleri,
- Gıdaların uygun koşullarda ve soğuk zincir kapsamında muhafazası, kızartma ve gazlı içeceklerin satılıp satılmadığı,
- Çıplak elle açık gıdalara dokunulmaması,
- Çalışanların kılık kıyafetleri ve kişisel temizliği
- İşletmede gıda maddeleri ile bulaşma tehlikesi olan temizlik maddeleri gibi malzemelerin gıdalardan uzak tutulması
- Gıda ile temas eden ve gıda muhafazasında kullanılan madde ve malzemelerin gıda için üretilmiş olması,
gibi hususların kontrol edildiği bu denetimlerin, titizlikle yıl boyu süreceği belirtildi.