21 Mayıs Dünya Süt Günü
Ülkemizde 1991 yılından beri 21 Mayıs ve bunu kapsayan hafta Süt Haftası olarak kutlanmaktadır. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Çakır Süt Günü için verdiği demeçte;
"Uluslararası Sütçülük Federasyonunun (IDF) 1956 yılında aldığı karar gereği 21 Mayıs tüm üye ülkelerde "Dünya Süt Günü" olarak kutlanmaktadır. Süt, başta gelişme çağındaki çocuklar olmak üzere, 7'den 70'e herkesin vücudu için gerekli olan bütün besinleri dengeli olarak içinde bulunduran, vazgeçilmez bir besin kaynağıdır, yaşamsal faaliyetlerimizi sürdürebilmek için gerekli olan vitaminleri, enzimleri ve daha birçok yararlı maddeyi bünyesinde yeterli ve dengeli biçimde barındırmaktadır.
Kalsiyum, protein, A,D,E,K vitamini bakımından zengin olan süt ve süt ürünleri büyüme ve kemik sağlığının korunmasında çok yararlıdır.
İnsanın tüm yaşamında sütün önemli bir yeri vardır. Süt yeterli ve dengeli beslenme için gerekli olan hayvansal kaynaklı protein, yağ, laktoz ile vitamin ve mineral maddeleri içerir. Süt beslenme değerinin yüksekliği yanında; vücut fonksiyonlarını düzenler, vücudun gelişmesini sağlar, kemik ve diş oluşumunda önemli görevler alır, zihinsel gelişimde de önemli rol oynar." Diyerek sütün önemini vurgulayan Çakır;
"Bakanlığımız, Süt Günü kutlamaları ile halkın süt tüketimini arttırmayı hedeflemiştir. Türkiye'de süt ve süt ürünleri tüketimi gelişmiş ülkelerin gerisindedir. Gelişmiş ülkelerde yıllık kişi başına içme sütü tüketimi yaklaşık 80- 100 kg iken Türkiye'de ise henüz 26 kg civarındadır" diyen Osman Çakır; Sağlık için günde en az 2 bardak süt içilmesini tavsiye ederek konuşmasını sonlandırdı.